Doprava zdarma při objednání zboží od 1000 Kč

SÓJA a její využití

Kde se všude SÓJA schovává?

63391682be3d37d48485b524b68c72b2_resize=680,383_

 Všichni víme, že se sója pěstuje jako luštěnina na polích ve velkém. Co si ale málokdo uvědomuje, že má ve skutečnosti stovky využití od průmyslových produktů, jako je motorový olej nebo kosmetika, až po potravinářské produkty a krmiva pro zvířata.

 Hlavními zeměmi pěstujícími sójové boby jsou Spojené státy americké (32 % z celkového počtu), Brazílie (31 %) a Argentina (18 %).

 Přibližně 85 % světové úrody sóji se zpracovává na sójový olej a sójový šrot, zbytek se zpracovává jinými způsoby nebo se konzumuje celý.

soja-boby-148226951

Mnoho zdravotních výhod sójových bobů pochází z bohatství živin, vitamínů a organických sloučenin, včetně významného množství vlákniny a velmi velkého množství bílkovin. 

 Co se týče vitamínů, sójové boby obsahují vitamín B6 a B12, vitamín K, vitamín C, riboflavin (je důležitý pro dobrý stav kůže, očí, nervové soustavy a energetického metabolismu), folát (kyselinu listovou). Pokud jde o minerály, sójové boby obsahují značné množství železa, manganu, fosforu, mědi, draslíku, hořčíku, zinku, selenu a vápníku. Je také dobrým zdrojem organických sloučenin a antioxidantů, které dále posilují zdravý účinek sójových bobů. No, tak koukám jak je vlastně sója důležitá. Ještě to tak dostat do našich dětí :-) 

sojové mléko

  Mezi běžné sójové potravinářské produkty patří sójová omáčka, sójové mléko, tofu, sójová mouka, sójový lecitin a sójový olej, který je druhý nejdůležitější rostlinný olej hned po palmovém oleji.

 A teď pár zajímavostí…..

 z jednoho akru sójových bobů lze vyrobit 82 368 pastelek

sójový olej poskytuje ekologické palivo pro dieselové motory

během občanské války se místo kávy používaly sójové boby, protože skutečné kávy bylo málo.

98 % sójových a živočišných farem v zemi jsou stále rodinné farmy.

američtí farmáři nejprve pěstovali sójové boby jako krmivo pro dobytek

sójový inkoust se používá k tisku novin a učebnic

sója se používá v plastech, lepidlech na dřevo a textiliích

sójové boby se také dostávají do svíček, čisticích prostředků a přípravků na péči o vlasy

sójové boby jsou nejvyšším přírodním zdrojem vlákniny 

cerny

  Snad vás můj blog alespoň trochu obohatil jako mě. A pokud máte sóju rádi nebo jí chcete více poznat, můžete vyzkoušet moje “tak trochu jiné svíčky”z tohoto lahodného zlatého moku.

Váš nos si jistě pochutná :-)

Vaše Lenka (mojesoja.cz)