Doprava zdarma při objednání zboží od 1000 Kč

Levandule Voňavý zázrak

IMG_0839

Levandule “ Voňavý zázrak “

Jméno levandule pochází z latinského slova pro mytí ” LAVARE “ 

V dávných dobách, například v době Římanů, si lidé nebyli vědomi chemického složení levandule. I tak ji používali k praní a navonění oblečení, především ve středozemních oblastech, kde byla rostlina široce dostupná. Někdy se používala v šatních skříních na provonění. Čím méně se lidé koupali, tím více používali parfém, a tím pádem také levanduli:-)

IMG_0885

Proč se jí říká Univerzální rostlina?

První záznamy o levanduli sahají více než 2500 let do minulosti.

A už staří Egypťané, Římané a Řekové si s ní uměli pěkně poradit. Používali levanduli v procesu mumifikace, a také v parfémech pro její příjemnou vůni. Ochucovali s ní jídlo, uměli připravit první lék proti hmyzímu štípnutí a první olej v medicíně. Ulevovala jim při bolestech hlavy, trávení a čistili s ní rány a popáleniny.

Ve středověku mnozí lidé věřili, že se mor šíří výpary, a levandulové květy rozhazovali po zemi a pálili je na ulicích nebo v nakažených domácnostech. Dnes už víme, že hmyz nesnáší vůni levandule, a protože mor přenášely krysí blechy, levandule nakonec opravdu pomáhala.

Nejstarší zmínka o pěstování levandule ve Francii pochází z roku 1371. V Burgundsku byla součástí bylinkových zahrad.

images-7

Levandule vs. Lavandin

Ne všechna levandule je stejná!

Ve 20. letech 20. století vznikly první velké plantáže a levanduli lékařskou začal pozvolna nahrazovat kříženec LAVANDIN, který má výraznější barvu i vůni a obsahuje větší procento éterických olejů.

Olej z lavandinu má velice rozdílné chemické složení a nemá stejné medicínské vlastnosti jako levandule lékařská. Její celosvětová roční produkce činí pouze okolo 200 tun. Oproti tomu produkce lavandinu činí 1 000 tun – téměř pětkrát tolik!

Obecně se udává, že zatímco na litr esenciálního oleje je třeba 130 kilogramů květů pravé levandule, lavandinu stačí jen 40 kilo.

Jicky

První parfém z levandulovým olejem

Vedle léčivých a uklidňujících účinků je levandule vyhledávána jakožto jedna z nejdůležitějších složek pro výrobu téměř všech francouzských parfémů. Ten nejstarší se jmenuje „Jicky“ a stvořil jej Aimé Guerlain v roce 1889. K němu se pojí příběh o velké lásce Aime Guerlaina a dívce Jicky za studií. Jejich cesty se ale rozdělily. Když po dvaceti letech Aimé převzal firmu po otci, svou lásku vtiskl do parfému. Jde o nejletitější dosud vyráběnou vůni značky Guerlain. Zároveň se o něm mluví jako o prvním parfému v historii, v němž se pojí přírodní a uměle vyrobené přísady.

images

Levandule v kuchyni

Když se levandule používá v kuchyni, je důležité použít levanduli na vaření, a to lékařskou, ne okrasnou. Levanduli usušte. Můžete ji pak namlýt v mlýnku, opražit v troubě nebo rovnou použít.  Levandulové květy lze dát do cukru nebo sirupu, abyste je obohatili o aromatickou levandulovou vůni. Sirup nebo cukr obohacený levandulí lze použít na výrobu cukrovinek, sladkostí, chleba nebo jiných pečených dobrot. Některým lidem chutná levandulová šlehačka nebo zmrzlina.

1635278516038

Sójové svíčky

Dnešním trendem je výroba sójových svíček, kterých je na trhu velké množství. Zákazník si na českých e-shopech může vybírat od rána do večera. Pro někoho je důležitá nádoba, barva, štítek, velikost nebo cena, a pro někoho kombinace vůní. Díky esenciálním olejům můžeme vytvořit i Levandulovou svíčku s její pravou vůní. Já patřím mezi těch nespočet výrobců sójových svíček, a přesto bych neměnila. Dělám to s radostí a láskou. Navíc jsem pyšná na dřevěná víčka, která si sama vyrábím. Proto je každá svíčka, která mi projde rukama pro mě velmi cenná. A mým cílem je, abyste měli stejnou radost i vy, když si ji zapálíte:-)

 Levandule, je zkrátka duší Provence a na její olej Francie dokonce v 80. letech 20. století aplikovala zvláštní ochrannou značku AOC (appellation d’origine contrôlée – „kontrolované označení původu“), která se do té doby užívala jen pro víno. 

Tak nalaďte své nosíky a s chutí do pálení.

Vaše Lenka, mojesoja.